Tips Perniagaan: 30 Idea Perniagan Menarik untuk di cuba pada tahun 2022.

Sejak 2020, keadaaan ekonomi semakin meruncing. Semakin ramai melakukan 2-3 pekerjaan dalam 1 masa demi mencukupkan keperluan keluarga. 

Dalam artikel ini, ada disenaraikan 28 idea perniagaan yang boleh dimulakan dengan modal kurang daripada RM100.

Jika anda fokus dan berusaha bersungguh-sungguh, anda mampu jana sekurang-kurang RM3000 sebagai pendapatan sampingan.

  1. Consultation service – tawarkan khidmat nasihat mengikut kepakaran.
  2. Online tutor – tawarkan khidmat untuk mengajar secara online. (Khidmat mengajar Iqra untuk kanak-kanak berusia 6-10 tahun. Boleh hubungi di sini)
  3. Freelance writer – pandai menulis? Tawarkan kepakaran anda kepada mereka.
  4. Freelance designer – guna canva pun okay.
  5. Youtuber – tak gentar bercakap depan kamera? Shoot vlog pertama anda sekarang. Jom subscribe YouTube Channel Saya

  6. Handyman – Tak perlu sijil pun, boleh ambil job2 kecil dulu.
  7. Melukis – Dah ramai yang start lukis dan jual kat shopee. Korang pun boleh!
  8. Pengemas rumah – Dapat 10 rumah sebulan pun cukup!
  9. Servis lipat kain – Dapat 5 rumah 1 minggu ok dah.
  10. Runner – Untuk beli groceries, hantar barang atau apa saja.
  11. Virtual assistant – Ramai orang tak sempat untuk uruskan akaun media sosial diorang, inilah peluangnya!
  12. Blogging – Buat duit dengan affiliate & paid ads. Macam blog saya ni HanaIdris.com

  13. Interior designer – Cukup kreatif tak?
  14. Penghantar pamplet – Tapi makan masa & tenaga lebih sikit.
  15. Secretarial services – ramai small business owner yg perlukan khidmat ni.
  16. Food delivery – tak perlu ada restoran pun sekarang.
  17. Mobile repair – ramai mencari servis baiki fon yang murah daripada kedai.
  18. Menulis resume – kalau satu resume RM50, dapat tulis 10-20 resume sebulan pun dah mantap.
  19. Website flipping – buat website kemudian jual semula di Flippa etc.
  20. Tour guide – Kawasan korang tourist attraction? Apa kata korang try jadi tour guide!
  21. Affiliate marketing – Shopee, lazada dan beratus lagi platform yang boleh explore.

  22. Dropshipping – tak payah cerita lagi ni. Boleh usha mak-mak ds yang sudi print awb shopee.
  23. Servis menjaga pet – Haaa, ramai owner pets yg nak balik kampung tapi tak nak bawak haiwan peliharaan mereka.
  24. Repair/format computer – 80% daripada pengguna komputer tak pandai/takut untuk format komputer sendiri.
  25. Mengecat rumah – rate biasa untuk rumah sebesar flat pun dah lebih 1K sekarang ni.
  26. Logo design – Fokus untuk design logo sahaja. Guna canva pun boleh!
  27. Content producer – hasilkan konten untuk bisnes/individu lain
  28. Penjaga anak orang – untuk tempoh sementara pada waktu-waktu crucial seperti hari minggu misalnya.
  29. Menjual snack/minuman – this kind of products sangat mudah untuk dijual & murah.
  30. Review makanan atau barang-barang – jika korang ada ramai follower kat socmed, why not tawarkan servis review mengikut korang punya kepakaran. Contohnya make up review!

Dalam banyak-banyak idea ni, mana satu yang korang paling suka atau dah buat?

Ayuh mula sekarang!

Source: @papadomacademy

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *