Mary Kay Halal ke?

Sebagai seorang muslim, saya perlu menitik berat hal soal halal haram sesuatu produk. Halal haram bukan dari segi makanan sahaja, malah dalam hal skin care, body care juga perlu dititik berat. Begitu juga ubat-ubatan dan supplement yang kita ambil. Semua perlu kita periksa dan selidiki.

Hari ini saya nak bincangkan mengenai product kosmetik dan penjagaan kulit. Memang ada sesetengah product, terpaksa menggunakan sumber haiwan untuk menghasilkan product mereka.

 

Mary Kay Halal Ke?

Cuba cek ingredients skincare yang awak guna, ada tak mengandungi glycerin? Cepat cek sekarang. Jom kita cek salah satu ingredients product Mary Kay iaitu Luminous 3D Foundation. Nampak tak, ada glycerin?

Sebelum tu, glycerin tu apa ye? Boleh rujuk sumber yang saya google ni lah, cik puan cik puan boleh juga google sendiri untuk maklumat lanjut.

Sumber: https://www.healthline.com/Β 

Sumber: Wikipedia

Ok, glycerin sumber dia dari 2 unsur iaitu haiwan dan tumbuhan. So skincare atau kosmetik cikpuan dari haiwan atau tumbuhan? Kalau tumbuhan, bagus lah. InsyaAllah selamat lah. Tetapi kalau dari haiwan? Kita sendiri tahu, hasil dari binatang tak disembelih adalah bangkai. Bangkai adalah najis mutawassitah, itu pun kalau bukan anjing atau babi lah. Bila dah najis, adakah boleh kita bawa untuk solat? Yakin ke moisturiser tak terkena pada pakaian? Lipstick betul-betul tertanggal tak waktu nak wudhuk? Banyak lagi lah persoalan yang kita perlu fikir. Jadiiiiiiiiiii, back to Mary Kay. Adakah ia halal? Of course tak ada logo halal. Itu tiada masalah, tak semestinya tiada logo halal kita tak leh guna. Betul tak?

So, nak merungkaikan persoalan diminda saya ni, saya email pada customer service Mary Kay Malaysia. Dan response mereka sangat pantas. πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Mary Kay Halal Ke?

Mary Kay Halal Ke?

 

Mary Kay Halal Ke?

Selepas menerima maklum balas dari pihak Mary Kay sendiri, kini saya yakin nak menggunakan skincare dan kosmetik keluaran Mary Kay. Kandungan dalam setiap product Mary Kay juga selamat digunakan, tidak mengandungi bahan-bahan terlarang.

 

Note: ada kosmetik antarabangsa mengandungi unsur haiwan. saya dah email. Tapi saya tak nak dedahkan. Boleh pm tepi kalau nak tahu. 😎😎😎

Note lagi: Nasihat saya, mencari yang halal utu fardhu bagi kita orang muslim. Supaya kita dapat gunakan dengan yakin. 😘😘

Note lagi: Glycerin tu contoh je, boleh cek ingredients lain juga. Bukan cek bahan untuk makanan je, lepas ni bahan untuk skincare pun kena cek tau. 😊😊

Nak join team saya?

Anda perlukan skincare consultation?

Jangan malu atau segan hubungi saya di 019 913 8273

atau terus whatsapp ke >> Klik Sini

Love,
KayNisa
Senior Independent Beauty Consulatant Mary Kay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *